Frittata ze szparagami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1969
Składniki:
- 25 g zielonych szparagów
- 20 g pieczarek
- 15 g tartego parmezanu
- 15 g tartej mozzarelli
- 4 jajka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych ziemniaków. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i ugotowane wcześniej szparagi. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki i razem wymieszać. Jajka wbić do rondelka, roztrzepać widelcem z tartym parmezanem oraz mozzarellą i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką selera.
Komentarze (0)