Frittata ze szparagami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1769
Frittata ze szparagami
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonych szparagów
  • 20 g pieczarek
  • 15 g tartego parmezanu
  • 15 g tartej mozzarelli
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych ziemniaków. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i ugotowane wcześniej szparagi. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki i razem wymieszać. Jajka wbić do rondelka, roztrzepać widelcem z tartym parmezanem oraz mozzarellą i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów