Sałatka z pszenicy, pomarańczy i szpinaku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3254
Sałatka z pszenicy, pomarańczy i szpinaku
fot. ohbernadine / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Pszenicę moczyć przez 1 godzinę, następnie ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wodzy i odcedzić. Do pszenicy dodać sezam, pokrojoną w kostkę cebulę, suszoną żurawinę i pokrojoną drobno pomarańczę. Szpinak oraz natkę pietruszki opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pszenicę oraz pozostałe składniki, smażyć przez 1,5 minuty i dodać szpinak. Całość doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów