Sałatka z pszenicy, pomarańczy i szpinaku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3270
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy
- 1 pęczek szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sezamu
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Pszenicę moczyć przez 1 godzinę, następnie ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wodzy i odcedzić. Do pszenicy dodać sezam, pokrojoną w kostkę cebulę, suszoną żurawinę i pokrojoną drobno pomarańczę. Szpinak oraz natkę pietruszki opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pszenicę oraz pozostałe składniki, smażyć przez 1,5 minuty i dodać szpinak. Całość doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)