Sałatka z czarnej fasoli, papryki i pomarańczy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2960
Sałatka z czarnej fasoli, papryki i pomarańczy
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki Chipotle
  • sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojony czosnek, kukurydzę, kminek i paprykę mieloną. Dusić pod przykryciem około 3 minut. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do duszonej kukurydzy. Dodać do tego fasolę osączoną z zalewy, sok i sparzoną oraz pokrojoną drobno skórkę z pomarańczy, następnie wymieszać. Dodać sok z limonki, ocet winny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i podawać z włożoną tortillą. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów