Sałatka z czarnej fasoli, papryki i pomarańczy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2960
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki Chipotle
- sok z jednej limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oleju
- 2 placki tortilli
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojony czosnek, kukurydzę, kminek i paprykę mieloną. Dusić pod przykryciem około 3 minut. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do duszonej kukurydzy. Dodać do tego fasolę osączoną z zalewy, sok i sparzoną oraz pokrojoną drobno skórkę z pomarańczy, następnie wymieszać. Dodać sok z limonki, ocet winny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i podawać z włożoną tortillą. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)