Małże z marchwią i sokiem cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1788
Składniki:
- 50 g małży mrożonych
- 30 ml soku cytrynowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić, odciąć od muszli, po czym dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego masła dodać startą marchew, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać oczyszczone wcześniej małże i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone małże oprószyć mielonym tymiankiem i zalać sokiem cytrynowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w plastry cytryną.
Komentarze (0)