Sorbet truskawkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2822

Składniki:

  • 70 dag truskawek
  • 10 dag cukru
  • NA FOREMKI:
  • 5 dag masła
  • 3 białka
  • 5 dag mąki
  • 13 dag cukru pudru
  • 3 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Truskawki myjemy,czyścimy i dzielimy na cząstki.Kilka truskawek zostawiamy do przybrania,resztę miksujemy.Z cukru i 300 ml wody gotujemy jasny syrop,studzimy.Dodajemy zmiksowane truskawki.Wstawiamy do zamrażarki.
Wszystkie składniki na foremki łączymy,wyrabiamy ciasto i wykładamy łyżką na blachę wyłożoną folią aluminiową.Formujemy koła o średnicy 12-15cm.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy 4 min.Natychmiast wyjmujemy,wkładamy do filiżanek (aby uzyskać kształt) i studzimy.Formujemy kulki lodowe,układamy w foremkach i przybieramy truskawkami.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów