Sorbet truskawkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2822
Składniki:
- 70 dag truskawek
- 10 dag cukru
- NA FOREMKI:
- 5 dag masła
- 3 białka
- 5 dag mąki
- 13 dag cukru pudru
- 3 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Truskawki myjemy,czyścimy i dzielimy na cząstki.Kilka truskawek zostawiamy do przybrania,resztę miksujemy.Z cukru i 300 ml wody gotujemy jasny syrop,studzimy.Dodajemy zmiksowane truskawki.Wstawiamy do zamrażarki.
Wszystkie składniki na foremki łączymy,wyrabiamy ciasto i wykładamy łyżką na blachę wyłożoną folią aluminiową.Formujemy koła o średnicy 12-15cm.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy 4 min.Natychmiast wyjmujemy,wkładamy do filiżanek (aby uzyskać kształt) i studzimy.Formujemy kulki lodowe,układamy w foremkach i przybieramy truskawkami.
Wszystkie składniki na foremki łączymy,wyrabiamy ciasto i wykładamy łyżką na blachę wyłożoną folią aluminiową.Formujemy koła o średnicy 12-15cm.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy 4 min.Natychmiast wyjmujemy,wkładamy do filiżanek (aby uzyskać kształt) i studzimy.Formujemy kulki lodowe,układamy w foremkach i przybieramy truskawkami.
Komentarze (0)