Fasola z marchwią, miętą i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2001
Składniki:
- 240 g białej fasoli w zalewie
- 200 g masła
- 8 listków mięty
- 5 dag suszonych pomidorów
- 4 marchewki małe
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe, suszone papryczki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę osączyć z zalewy. Marchew, miętę, papryczkę oraz suszone pomidory umyć i osączyć z wody. Następnie marchew zalać niewielką ilością wody, ugotować w całości do miękkości i odcedzić. Papryczkę pokroić bardzo drobno i przypiekać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 30 sekund. Do przypieczonej papryczki dodać masło i stopić. Do masła dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego fasolę, liście mięty oraz suszone pomidory. Całość doprawić do smaku przyprawami, dusić pod przykryciem przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć do szklanych pucharków. Wszystko udekorować gotowaną marchewkę.
Komentarze (0)