Bułki drożdżowe z marchwią i pistacjami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2158
Składniki:
- 15 g drożdży
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową szklanki cieplej wody i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę zmieszać z solą, pokrojonym drobno masłem oraz roztartymi drożdżami. Z wymieszanych składników wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za twarde, należy dodać odrobinę z pozostawionej ciepłej wody i dokładnie wyrobić. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Startą marchew wraz z tłuczonymi pistacjami dodać do wyrośniętego ciasta i całość ponownie wyrobić. Następnie wlać do tego olej, jeszcze raz wyrobić i uformować z całości małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do koszyka.
Komentarze (0)