Bułki drożdżowe z marchwią i pistacjami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2158
Bułki drożdżowe z marchwią i pistacjami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową szklanki cieplej wody i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę zmieszać z solą, pokrojonym drobno masłem oraz roztartymi drożdżami. Z wymieszanych składników wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za twarde, należy dodać odrobinę z pozostawionej ciepłej wody i dokładnie wyrobić. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Startą marchew wraz z tłuczonymi pistacjami dodać do wyrośniętego ciasta i całość ponownie wyrobić. Następnie wlać do tego olej, jeszcze raz wyrobić i uformować z całości małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do koszyka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów