Sorbet truskawkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2520
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gotowego syropu kukurydzianego
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 kg truskawek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki śmietany 12 %
Opis przygotowania:
Żelatynę moczyć w letniej wodzie przez 5 minut. Truskawki umyć i osączyć z wody. Cztery truskawki zostawić do dekoracji, a resztę obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Dodać do tego namoczoną żelatynę, wlać jogurt naturalny, śmietanę, syrop kukurydziany, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć do zamrażalnika i zamrozić. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika i łyżką do lodów przełożyć na talerzyk. Wszystko udekorować pozostawionymi truskawkami..
Komentarze (0)