Sorbet truskawkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2216
Sorbet truskawkowy
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gotowego syropu kukurydzianego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki śmietany 12 %

Opis przygotowania:

Żelatynę moczyć w letniej wodzie przez 5 minut. Truskawki umyć i osączyć z wody. Cztery truskawki zostawić do dekoracji, a resztę obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Dodać do tego namoczoną żelatynę, wlać jogurt naturalny, śmietanę, syrop kukurydziany, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki przełożyć do zamrażalnika i zamrozić. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika i łyżką do lodów przełożyć na talerzyk. Wszystko udekorować pozostawionymi truskawkami..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów