Mus truskawkowy z serem z gofrem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1885
Składniki:
- 200 g serka mascarpone
- 2 listki świeżej mięty
- 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
- Mus:
- 30 g truskawek
- 20 ml likieru malinowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Schłodzony serek mascarpone przełożyć do pucharków deserowych.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wlać do tego letnie mleko, wbić jajka, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietany.
Rozgrzaną gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, przelać na nią chochelką przygotowane ciasto, upiec na złoty kolor i wyłożyć na talerz.
Przygotować mus: umyte truskawki obrać z szypułek, przełożyć do miksera, zalać likierem malinowym, zmiksować i wyłożyć na serek w pucharkach.
Gotowy deser udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wlać do tego letnie mleko, wbić jajka, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietany.
Rozgrzaną gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, przelać na nią chochelką przygotowane ciasto, upiec na złoty kolor i wyłożyć na talerz.
Przygotować mus: umyte truskawki obrać z szypułek, przełożyć do miksera, zalać likierem malinowym, zmiksować i wyłożyć na serek w pucharkach.
Gotowy deser udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)