Ptitim (kuskus izraelski)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5793
Ptitim (kuskus izraelski)
fot. Nsaum75 (Wikipedia) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 szklanki kuskusu izraelskiego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • główka zielonej salaty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Następnie kuskus izraelski opłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, pokrojone łodygi selera oraz pokrojone oliwki. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odparowany kuskus, ponownie wymieszać i smażyć przez 2 minuty bez przykrycia. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Potrawę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów