Ptitim (kuskus izraelski)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5793
Składniki:
- 2 szklanki kuskusu izraelskiego
- 4 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- główka zielonej salaty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Następnie kuskus izraelski opłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, pokrojone łodygi selera oraz pokrojone oliwki. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odparowany kuskus, ponownie wymieszać i smażyć przez 2 minuty bez przykrycia. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Potrawę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)