Phirni - indyjski deser z ryżu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2508
Składniki:
- 3 szklanki słodkiego mleka skondensowanego
- 150 g ryżu kleistego
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 łyżki płatków róż
- 2 łyżki suszonych daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż przesypać do rondla, zalać go 3 szklankami wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ryż odcedzić na sicie z nadmiaru wody i zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć go do rondla, zalać skondensowanym mlekiem, zasypać mielonym kardamonem, szczyptą soli i gotować przez 5-7 minut, aby mieszanina nie przylegała do rondla. Następnie ściągnąć go z ognia, wlać do tego wodę różaną, dobrze wymieszać i przełożyć do miski. Całość dobrze przestudzić, po czym posypać to sparzonymi wcześniej daktylami, migdałami, pistacjami oraz płatkami róż.
Komentarze (0)