Phirni - indyjski deser z ryżu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2144
Phirni - indyjski deser z ryżu
fot. Rajathrajrao (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 3 szklanki słodkiego mleka skondensowanego
  • 150 g ryżu kleistego
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki płatków róż
  • 2 łyżki suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż przesypać do rondla, zalać go 3 szklankami wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ryż odcedzić na sicie z nadmiaru wody i zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć go do rondla, zalać skondensowanym mlekiem, zasypać mielonym kardamonem, szczyptą soli i gotować przez 5-7 minut, aby mieszanina nie przylegała do rondla. Następnie ściągnąć go z ognia, wlać do tego wodę różaną, dobrze wymieszać i przełożyć do miski. Całość dobrze przestudzić, po czym posypać to sparzonymi wcześniej daktylami, migdałami, pistacjami oraz płatkami róż.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów