Tybetański deser
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2640
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g białego sera twarogowego
- 5 dag migdałów
- 3 dag suszonych moreli
- 2 dag orzechów nerkowca
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą i zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody. Dodać do tego sparzone rodzynki, orzechy nerkowca, kardamon, cynamon i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać i ugotować na sypko. Ugotowane składniki odparować i przełożyć do miski. Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i pokroić na drobne kawałki. Jogurt zmieszać z serem twarogowym oraz cukrem, dokładnie rozetrzeć, po czym dodać do ryżu. Wszystko posypać pokrojonymi migdałami oraz sparzonymi suszonymi morelami.
Komentarze (0)