Sorbet pomarańczowy ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Sorbet pomarańczowy ze śmietaną
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki oleju z winogron
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 skóra z pomarańczy
  • 1 skóra z czerwonej pomarańczy
  • 1 skóra z zielonej pomarańczy
  • Sorbet:
  • 4 pomarańcze
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Skórki winogron sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć je z nadmiaru wody. Następnie rozgrzać olej winogronowy na patelni i dodać do niego wszystkie skórki pomarańczowe. Smażyć je na średnim ogniu do chwil, aż zaczną się kurczyć, wtedy ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotować sorbet: pomarańcze umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem do pojemnika. Następnie wlać do tego wodę mineralną, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać do odpowiednich plastikowych pojemniczków o kształcie rurek i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć z rurek i wyłożyć na talerz.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej sorbet. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować smażonymi skórkami z pomarańczy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów