Sorbet pomarańczowy ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1758
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki oleju z winogron
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 skóra z pomarańczy
- 1 skóra z czerwonej pomarańczy
- 1 skóra z zielonej pomarańczy
- Sorbet:
- 4 pomarańcze
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Skórki winogron sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć je z nadmiaru wody. Następnie rozgrzać olej winogronowy na patelni i dodać do niego wszystkie skórki pomarańczowe. Smażyć je na średnim ogniu do chwil, aż zaczną się kurczyć, wtedy ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować sorbet: pomarańcze umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem do pojemnika. Następnie wlać do tego wodę mineralną, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać do odpowiednich plastikowych pojemniczków o kształcie rurek i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć z rurek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej sorbet. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować smażonymi skórkami z pomarańczy.
Przygotować sorbet: pomarańcze umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem do pojemnika. Następnie wlać do tego wodę mineralną, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać do odpowiednich plastikowych pojemniczków o kształcie rurek i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć z rurek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej sorbet. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować smażonymi skórkami z pomarańczy.
Komentarze (0)