Sorbet marchewkowo-pomarańczowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru
- 1 kg marchwi
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i podzielić na dwie połówki. Jedną z nich przełożyć do rondla, zlać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Drugą połowę marchwi zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ugotowaną marchew odcedzić, zostawić jedynie 0,5 szklanki gotowanej wody, resztę odlać. Ugotowaną marchew z zostawioną wodą oraz startą wcześniej marchew przelać do miksera, wlać do tego sok pomarańczowy, wsypać cukier i wszystko miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki przelać do kubka i zamrozić.
Komentarze (0)