Sorbet marchewkowo-pomarańczowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2155
Sorbet marchewkowo-pomarańczowy
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg marchwi
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i podzielić na dwie połówki. Jedną z nich przełożyć do rondla, zlać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Drugą połowę marchwi zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ugotowaną marchew odcedzić, zostawić jedynie 0,5 szklanki gotowanej wody, resztę odlać. Ugotowaną marchew z zostawioną wodą oraz startą wcześniej marchew przelać do miksera, wlać do tego sok pomarańczowy, wsypać cukier i wszystko miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki przelać do kubka i zamrozić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów