Bhelpuri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2681
Składniki:
- 150 g fasoli mung w zalewie
- 30 g makaronu ryżowego
- 15 dag białego sera
- 1 szklanka ryżu dmuchany
- sól
- pieprz
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Fasole mung osączyć z zalewy i dodać do makaronu wraz z ryżem dmuchanym i pokruszonym drobno białym serem. Doprawić pieprzem i solą.
Mąkę zmieszać z solą, letnią woda i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, natrzeć oliwą z obu stron i pokroić w wąskie paski o szerokości 2 cm i długości 4 cm. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić go niego pokrojone ciasto i smażyć do czasu, aż samo podpłynie na wierzch. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i dokładnie wymieszać z powyższymi składnikami. Całość przełożyć na talerz.
Mąkę zmieszać z solą, letnią woda i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, natrzeć oliwą z obu stron i pokroić w wąskie paski o szerokości 2 cm i długości 4 cm. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić go niego pokrojone ciasto i smażyć do czasu, aż samo podpłynie na wierzch. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i dokładnie wymieszać z powyższymi składnikami. Całość przełożyć na talerz.
Komentarze (0)