Sorbet limonkowo-pistacjowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2511
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 2 dowolne ozdoby cukiernicze
- 2 łyżki polewy czekoladowej
- Na sorbet:
- 200 g cukru
- 20 g tłuczonych pistacji
- 6 limonek
- 1,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Przygotować sorbet: limonki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie z 2 limonek zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym ze wszystkich wycisnąć sok. Wyciśnięty sok wymieszać z cukrem, wodą oraz ze startą skórką z limonek. Pistacje drobno utłuc tłuczkiem i przesypać do foremki na ciasto. Zalać je wymieszanymi składnikami. Całość wstawić do zamrażalnika i trzymać do czasu, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć z zamrażalnika, foremek i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane, po czym ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na talerz z sorbetem. Całość polać polewą czekoladową, udekorować ozdobą cukierniczą oraz listkiem świeżej mięty.
Komentarze (0)