Sorbet limonkowo-pistacjowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2302
Sorbet limonkowo-pistacjowy
fot. kurokayo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 dowolne ozdoby cukiernicze
  • 2 łyżki polewy czekoladowej
  • Na sorbet:
  • 200 g cukru
  • 20 g tłuczonych pistacji
  • 6 limonek
  • 1,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Przygotować sorbet: limonki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie z 2 limonek zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym ze wszystkich wycisnąć sok. Wyciśnięty sok wymieszać z cukrem, wodą oraz ze startą skórką z limonek. Pistacje drobno utłuc tłuczkiem i przesypać do foremki na ciasto. Zalać je wymieszanymi składnikami. Całość wstawić do zamrażalnika i trzymać do czasu, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć z zamrażalnika, foremek i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane, po czym ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na talerz z sorbetem. Całość polać polewą czekoladową, udekorować ozdobą cukierniczą oraz listkiem świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów