Lody limonkowo-kokosowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2115
Składniki:
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego, dobrze schłodzonego
- 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki soku z limonki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier puder, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Żółtka ubić mikserem w misce, przelać do gotowanych składników i wymieszać, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia. Mleko skondensowane wymieszać z sokiem z limonki i przelać do zagotowanych wcześniej składników. Całość ponownie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie wszystko przestudzić, po czym włożyć do zamrażalnika i schłodzić przez 5 godzin. Po tym czasie wyciągnąć je z zamrażalnika i przełożyć do małych kubeczków.
Komentarze (0)