Sorbet malinowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2454
Składniki:
- 650 g cukru
- 500 g malin
- 1 białko
- 1 kieliszek likieru owocowego lub wódki
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Maliny zmiksować, a część z nich zostawić do przybrania. Przygotować syrop ze szklanki wody i cukru, dobrze rozmieszać i połączyć z zmiksowanymi malinami. Dodać do tego sok z cytryny, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika. Gdy cała masa zgęstnieje, ubić pianę z białka, połączyć ja z zamrażaną masą i ponownie włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie sorbet wyciągnąć z lodówki, polać go likierem owocowym lub wódka, posypać malinami i podawać do spożycia.
Komentarze (0)