Sorbet malinowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2454
Sorbet malinowy
fot. othermaciej / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 650 g cukru
  • 500 g malin
  • 1 białko
  • 1 kieliszek likieru owocowego lub wódki
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Maliny zmiksować, a część z nich zostawić do przybrania. Przygotować syrop ze szklanki wody i cukru, dobrze rozmieszać i połączyć z zmiksowanymi malinami. Dodać do tego sok z cytryny, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika. Gdy cała masa zgęstnieje, ubić pianę z białka, połączyć ja z zamrażaną masą i ponownie włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie sorbet wyciągnąć z lodówki, polać go likierem owocowym lub wódka, posypać malinami i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów