Mirza Ghasemi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2783
Mirza Ghasemi
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 jajka
  • 2 bakłażany
  • 2 gałązki zielonego koperku do dekoracji
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 15 minut. Potem wyciągnąć z piekarnika, wyskrobać miąższ (skórę odrzucić) i pokroić go drobno. Dwa pomidory naciąć w górnej części, sparzyć wrząca wodą i pozbawić skórek. Miąższ z obranych ze skóry pomidorów pokroić w drobną kostkę. Pozostałe dwa pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni, aż zbrązowieje. Wtedy dodać do tego kurkumę, przecier pomidorowy oraz pokrojone bakłażany. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym dodać do tego pokrojone pomidory, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do pomidorów na talerzu. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)