Mirza Ghasemi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2783
Składniki:
- 80 ml oliwy z oliwek
- 7 ząbków czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 jajka
- 2 bakłażany
- 2 gałązki zielonego koperku do dekoracji
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połówki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 15 minut. Potem wyciągnąć z piekarnika, wyskrobać miąższ (skórę odrzucić) i pokroić go drobno. Dwa pomidory naciąć w górnej części, sparzyć wrząca wodą i pozbawić skórek. Miąższ z obranych ze skóry pomidorów pokroić w drobną kostkę. Pozostałe dwa pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni, aż zbrązowieje. Wtedy dodać do tego kurkumę, przecier pomidorowy oraz pokrojone bakłażany. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym dodać do tego pokrojone pomidory, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do pomidorów na talerzu. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)