Sopes z szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2752
Składniki:
- 20 g wędzonej szynki w plastrach
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 2 pomidory
- 2 łyżki białego sera twarogowego
- 1 cebula
- 1 kapista pekińska
- natka zielonej pietruszki
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą i oprószyć szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, po czym wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę i całość jeszcze raz wyrabiać przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na kawałki i ręcznie uformować z nich placki o grubości 1 cm.
Uformowane włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć wymieszane warzywa, po czym całość polać śmietaną i posypać białym serem twarogowym.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, po czym wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę i całość jeszcze raz wyrabiać przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na kawałki i ręcznie uformować z nich placki o grubości 1 cm.
Uformowane włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć wymieszane warzywa, po czym całość polać śmietaną i posypać białym serem twarogowym.
Komentarze (0)