Sopes z szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2515
Sopes z szynką
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonej szynki w plastrach
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 1 kapista pekińska
  • natka zielonej pietruszki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć ze sobą i oprószyć szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, po czym wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę i całość jeszcze raz wyrabiać przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na kawałki i ręcznie uformować z nich placki o grubości 1 cm.

Uformowane włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć wymieszane warzywa, po czym całość polać śmietaną i posypać białym serem twarogowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów