Sopes z rybą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2263
Składniki:
- 200 g mrożonych filetów z mintaja
- 100 ml majonezu
- 1 por
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 limonka do dekoracji
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- natka selera
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę selera oraz por pokroić na kawałki. Następnie dodać do tego majonez i mieloną, ostrą paprykę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki włożyć do lodówki, do czasu usmażenia ryby. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Mintaja rozmrozić, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie panierować w jajku i mące. Potem smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąka pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do zmieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić z całości gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na równe części, po czym uformować z nich ręcznie placki o grubości 1 cm.
Uformowane placki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Potem wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone placki nałożyć wyciągnięte składniki z lodówki i dodać do tego smażoną rybę. Wszystko udekorować pokrojoną limonką.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąka pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do zmieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić z całości gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na równe części, po czym uformować z nich ręcznie placki o grubości 1 cm.
Uformowane placki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Potem wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone placki nałożyć wyciągnięte składniki z lodówki i dodać do tego smażoną rybę. Wszystko udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)