Sopes z rybą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2263
Sopes z rybą
fot. y6y6y6 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonych filetów z mintaja
  • 100 ml majonezu
  • 1 por
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 limonka do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • natka selera
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę selera oraz por pokroić na kawałki. Następnie dodać do tego majonez i mieloną, ostrą paprykę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki włożyć do lodówki, do czasu usmażenia ryby. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Mintaja rozmrozić, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie panierować w jajku i mące. Potem smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąka pszenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do zmieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić z całości gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na równe części, po czym uformować z nich ręcznie placki o grubości 1 cm.

Uformowane placki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Potem wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone placki nałożyć wyciągnięte składniki z lodówki i dodać do tego smażoną rybę. Wszystko udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów