Frytki z sosem tatarskim i surówką z kapusty
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2695
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na surówkę:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Na sos tatarski:
- 150 g majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 1 dymka
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka kaparów w zalewie
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić w krążki o grubości 3 mm.
Przygotować surówkę: kapustę białą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej kapusty. Następnie składniki zalać octem jabłkowym, sokiem cytrynowym, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Pokrojone wcześniej ziemniaki oprószyć szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć je na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i dodać do surówki na talerzu.
Przygotować sos tatarski: czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Kapary oraz zielone oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do pokrojonych składników w misce. Ogórka kiszonego oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do całości. Następnie dodać do tego majonez, jogurt, tarty chrzan i wlać sok cytrynowy. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz ze składnikami.
Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.
Przygotować surówkę: kapustę białą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej kapusty. Następnie składniki zalać octem jabłkowym, sokiem cytrynowym, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Pokrojone wcześniej ziemniaki oprószyć szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć je na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i dodać do surówki na talerzu.
Przygotować sos tatarski: czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Kapary oraz zielone oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do pokrojonych składników w misce. Ogórka kiszonego oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do całości. Następnie dodać do tego majonez, jogurt, tarty chrzan i wlać sok cytrynowy. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz ze składnikami.
Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)