Frytki z sosem tatarskim i surówką z kapusty

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1323
Frytki z sosem tatarskim i surówką z kapusty
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na surówkę:
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Na sos tatarski:
  • 150 g majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 1 dymka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić w krążki o grubości 3 mm.
Przygotować surówkę: kapustę białą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej kapusty. Następnie składniki zalać octem jabłkowym, sokiem cytrynowym, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Pokrojone wcześniej ziemniaki oprószyć szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć je na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i dodać do surówki na talerzu.
Przygotować sos tatarski: czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Kapary oraz zielone oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do pokrojonych składników w misce. Ogórka kiszonego oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do całości. Następnie dodać do tego majonez, jogurt, tarty chrzan i wlać sok cytrynowy. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz ze składnikami.
Wszystko polać pikantnym keczupem, udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy