Ful medames
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2243
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 jajka
- 2 zielone ogórki
- 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki pasty sezamowej thaini
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kalafior
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz cayenne
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Kalafiora pokroić na różyczki, włożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i pokroić w ćwiartki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na połówki. Ciecierzycę oraz czerwoną fasolą osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, dodać do tego pastę sezamową i obrane ze skóry oraz pokrojone drobno ząbki czosnku. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na na jednolitą masę, przełożyć do miski i polać jogurtem naturalnym. Na to nałożyć wszystkie pokrojone wcześniej składniki, oprószyć mieloną papryka chili, skropić sokiem cytrynowym i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)