Kerststol

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3580
Kerststol
fot. Quistnix (Wikimedia Commons) / CC-BY 1.0

Składniki:

  • 20 g suszonej, czerwonej porzeczki
  • 20 g rodzynek
  • 20 g mielonych migdałów
  • 15 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brandy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mineralnej wody niegazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta

Opis przygotowania:

Suszone porzeczki oraz rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże, dodać masło, cukier waniliowy, wlać wodę niegazowaną i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki, suszone porzeczki, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, mielone migdały oraz wlać brandy. Całość ponownie zagnieść ręcznie, aby składniki się wymieszały. Następnie ciasto podzielić na kawałki, uformować z nich okrągłe placki, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (1)

Przecież to nie jest przepis na kerststol, ponieważ nie ma w nim nadzienia marcepanu. Tutaj podano raczej przepis na ciasto z bakaliami.