Kerststol
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3743
Składniki:
- 20 g suszonej, czerwonej porzeczki
- 20 g rodzynek
- 20 g mielonych migdałów
- 15 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brandy
- 2 jajka
- 2 łyżki mineralnej wody niegazowanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
Opis przygotowania:
Suszone porzeczki oraz rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże, dodać masło, cukier waniliowy, wlać wodę niegazowaną i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, dodać do niego sparzone wcześniej rodzynki, suszone porzeczki, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, mielone migdały oraz wlać brandy. Całość ponownie zagnieść ręcznie, aby składniki się wymieszały. Następnie ciasto podzielić na kawałki, uformować z nich okrągłe placki, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Przecież to nie jest przepis na kerststol, ponieważ nie ma w nim nadzienia marcepanu. Tutaj podano raczej przepis na ciasto z bakaliami.