Fregula

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2149
Fregula
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g małży w zalewie
  • 30 g makaronu Fregula
  • 30 g mrożonego groszku
  • 5 g suszonych pomidorów
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Groszek zielony rozmrozić. Makaron przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej pomidory i rozmrożony zielony groszek. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Małże osączyć z zalewy i dodać do smażonych składników wraz z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko doprawić przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)