Fregula
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 150 g małży w zalewie
- 30 g makaronu Fregula
- 30 g mrożonego groszku
- 5 g suszonych pomidorów
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Groszek zielony rozmrozić. Makaron przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej pomidory i rozmrożony zielony groszek. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Małże osączyć z zalewy i dodać do smażonych składników wraz z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko doprawić przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)