Sałatka serowa z orzechami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4297
Składniki:
- 200 g sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 główka sałaty
- 1 szalotka
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do sałaty w misce. Suszona żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć ją na sicie i dodać do składników w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie. Ser cheddar pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Wszystko skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, po czym dokładnie wymieszać .
Komentarze (0)