Tortilla z rybą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5536
Składniki:
- 80 dag filetów rybnych (łosoś lub mintaj)
- 100 ml oliwy
- 40 dag startego żółtego sera
- 10 dag śmietany
- 4 oliwki czarne
- 4 duże tortille
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 natka zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- pieprz
- sok z jednej cytryny
- sól
Opis przygotowania:
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami do ryby. Filety rybne pokrój kostkę i dodaj do oliwy. Odstaw marynatę na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj ją do ryby. Całość duś do miękkości pod przykryciem, odlej nadmiar oleju i przypraw rybę solą i pieprzem.
Włóż tortillę do mikrofalówki lub nagrzanego piekarnika, aby zmiękła, potem wyciągnij ją, posyp startym serem i wyłóż na nią rybę. Wierzch posyp pokrojonym szczypiorkiem z dymką. Tortillę zwiń w rulony, wstaw do mikrofalówki i podgrzej kilka minut. Gotową podawaj polaną śmietaną z pokrojonymi oliwkami, papryką i posypaną zieloną natką pietruszki.
Włóż tortillę do mikrofalówki lub nagrzanego piekarnika, aby zmiękła, potem wyciągnij ją, posyp startym serem i wyłóż na nią rybę. Wierzch posyp pokrojonym szczypiorkiem z dymką. Tortillę zwiń w rulony, wstaw do mikrofalówki i podgrzej kilka minut. Gotową podawaj polaną śmietaną z pokrojonymi oliwkami, papryką i posypaną zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)