Solone lody czekoladowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 4 kruche ciastka
- Na lody:
- 250 g wrzącej wody
- 200 g tartej, gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 6 żółtek
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
Opis przygotowania:
Przygotować lody: do rondla wlać syrop z agawy, wsypać tartą czekoladę i mieloną kawę. Rondel postawić na małym ogniu, mieszać łyżeczką, do czasu aż się rozpuszczą i ściągnąć z ognia. W drugim rondlu zagotować wodę na wrzątek i wsypać do tego kakao. Składniki wymieszać łyżką, gotować przez 1 minutę i ściągnąć z ognia. Zagotowane przelać do rondla ze czekoladą i wymieszać. Następnie całość postawić na małym ogniu, po czym żółtka jaj przełożyć do miski i rozbić trzepaczką. Rozbite stopniowo wlewać do wymieszanych składników i energicznie mieszać, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, wsypać sól morską, ponownie wymieszać i przestudzić. Po przestudzeniu zamrozić w zamrażalniku. Gotowe lody wyciągnąć i nałożyć na kruche ciastka.
Komentarze (0)