Solone lody czekoladowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1535
Solone lody czekoladowe
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 kruche ciastka
  • Na lody:
  • 250 g wrzącej wody
  • 200 g tartej, gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Opis przygotowania:

Przygotować lody: do rondla wlać syrop z agawy, wsypać tartą czekoladę i mieloną kawę. Rondel postawić na małym ogniu, mieszać łyżeczką, do czasu aż się rozpuszczą i ściągnąć z ognia. W drugim rondlu zagotować wodę na wrzątek i wsypać do tego kakao. Składniki wymieszać łyżką, gotować przez 1 minutę i ściągnąć z ognia. Zagotowane przelać do rondla ze czekoladą i wymieszać. Następnie całość postawić na małym ogniu, po czym żółtka jaj przełożyć do miski i rozbić trzepaczką. Rozbite stopniowo wlewać do wymieszanych składników i energicznie mieszać, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, wsypać sól morską, ponownie wymieszać i przestudzić. Po przestudzeniu zamrozić w zamrażalniku. Gotowe lody wyciągnąć i nałożyć na kruche ciastka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów