Kulki solone z czekoladą i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 400 ml lodów waniliowych
- 4 gałązki świeżej mięty
- Kulki:
- 250 g solonego masła
- 250 g tartej gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli kuchennej
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować kulki: w rondlu rozpuścić cukier, masło oraz brandy na jednolitą masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać tartą czekoladę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. Następnie do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną oraz mielony cynamon i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać do nich ekstrakt waniliowy i razem roztrzepać widelcem, po czym przesypać do tego składniki z mąką. Całość zalać roztopionym masłem z czekoladą. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem i przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i łyżeczką do lodów wyciąć z nich kulki. Przełożyć je na talerz, dodać do nich lody waniliowe i wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)