Kulki solone z czekoladą i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1690
Kulki solone z czekoladą i lodami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 ml lodów waniliowych
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • Kulki:
  • 250 g solonego masła
  • 250 g tartej gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli kuchennej

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować kulki: w rondlu rozpuścić cukier, masło oraz brandy na jednolitą masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać tartą czekoladę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. Następnie do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną oraz mielony cynamon i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać do nich ekstrakt waniliowy i razem roztrzepać widelcem, po czym przesypać do tego składniki z mąką. Całość zalać roztopionym masłem z czekoladą. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem i przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i łyżeczką do lodów wyciąć z nich kulki. Przełożyć je na talerz, dodać do nich lody waniliowe i wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów