Sola w miksie paprykowym i sakiewką warzywną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1453
Składniki:
- 300 g filetów z soli
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaty ciasta filo
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ciasto filo wysmarować letnią wodą i przełożyć na stolnicę. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do jednego rondla, zalać je wodą i ugotować razem ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać (2 łodygi pozostawić do dekoracji) i dodać do składników w misce. Następnie groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowane wcześniej ciasto. Składniki zawinąć w sakiewki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać filety soli, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Paprykę żółtą pozbawić nasion, pokroić ją w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Do pokrojonej papryki wlać oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do potrawy i udekorować pozostawionym szczypiorkiem.
Komentarze (0)