Dorsz z warzywami i miksem paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2115
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 30 g zielonych szparagów
- 4 pomidory
- 2 ćwiartki cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Miks paprykowy:
- 4 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować miks paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem i dodać do miksu paprykowego. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i dodać do składników na talerzu.
Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na to filety z dorsza, doprawić do smaku przyprawami i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory oraz natkę zielonej pietruszki.
Przygotować miks paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem i dodać do miksu paprykowego. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i dodać do składników na talerzu.
Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na to filety z dorsza, doprawić do smaku przyprawami i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory oraz natkę zielonej pietruszki.
Komentarze (0)