Dorsz z warzywami i miksem paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2115
Dorsz z warzywami i miksem paprykowym
fot. Susan Lucas / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 pomidory
  • 2 ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Miks paprykowy:
  • 4 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować miks paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem i dodać do miksu paprykowego. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i dodać do składników na talerzu.

Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na to filety z dorsza, doprawić do smaku przyprawami i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory oraz natkę zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów