Sola w sosie sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 400 g filetów z soli
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki masła
- 2 czerwona papryczki chili
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry. Następnie filety z soli oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego masła na patelni na średnim ogniu. Usmażoną rybą ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem zalać ją sosem sojowym. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej imbir oraz papryczkę chili. Składniki smażyć przez 40 sekund, potem ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)