Ziemniaki w sosie bakłażanowo-paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1635
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- natka zielonej kolendry
- sól
- Sos:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 dymka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka chili
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki sosu sojowego jasnego
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć je na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.
Przygotować sos: bakłażana pokroić w drobną kostkę. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion i pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego bakłażana oraz papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię po czym składniki te zalać białym winem i smażyć do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać do tego olej i dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, dymkę oraz imbir. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dymka z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wsypać do tego mąkę kukurydzianą i wlać do tego sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, zagotować, a potem ściągnąć z ognia i polać ziemniaki na talerzu.
Przygotować sos: bakłażana pokroić w drobną kostkę. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion i pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego bakłażana oraz papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię po czym składniki te zalać białym winem i smażyć do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać do tego olej i dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, dymkę oraz imbir. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dymka z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wsypać do tego mąkę kukurydzianą i wlać do tego sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, zagotować, a potem ściągnąć z ognia i polać ziemniaki na talerzu.
Komentarze (0)