Ziemniaki w sosie bakłażanowo-paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1635
Ziemniaki w sosie bakłażanowo-paprykowym
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • Sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 dymka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć je na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.

Przygotować sos: bakłażana pokroić w drobną kostkę. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion i pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojonego bakłażana oraz papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię po czym składniki te zalać białym winem i smażyć do chwili, aż wino odparuje. Wtedy wlać do tego olej i dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek, dymkę oraz imbir. Całość dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dymka z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wsypać do tego mąkę kukurydzianą i wlać do tego sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, zagotować, a potem ściągnąć z ognia i polać ziemniaki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów