Bezy ze śmietaną i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2495
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 truskawek
- 2 kiwi
- 1 mango
- 1 łyżka cukru pudru
- Na bezy:
- 4 białka jajka
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na drobne kawałki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać cukier i całość ubić trzepaczką na sztywną pianę. Przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec około 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę ubić z cukrem na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do kolejnej szprycy i wycisnąć na upieczone bezy.
Na koniec posypać pokrojonymi owocami.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać cukier i całość ubić trzepaczką na sztywną pianę. Przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec około 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę ubić z cukrem na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do kolejnej szprycy i wycisnąć na upieczone bezy.
Na koniec posypać pokrojonymi owocami.
Komentarze (0)