Bezy ze śmietaną i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2495
Bezy ze śmietaną i owocami
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 truskawek
  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na bezy:
  • 4 białka jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na drobne kawałki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno.

Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać cukier i całość ubić trzepaczką na sztywną pianę. Przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec około 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę ubić z cukrem na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do kolejnej szprycy i wycisnąć na upieczone bezy.

Na koniec posypać pokrojonymi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów