Soja gotowana z marchewką i maniokiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1627
Składniki:
- 400 g soi
- 4 marchewki
- 2 korzenie manioku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Soję przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew oraz korzeń manioku obrać ze skóry, pokroić na kawałki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na średnim ogniu do chwili, aż oba składniki zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do soi na talerzu. Wszystko skropić sosem sojowym.
Komentarze (0)