Soja gotowana z marchewką i maniokiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1627
Soja gotowana z marchewką i maniokiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soi
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie manioku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Soję przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew oraz korzeń manioku obrać ze skóry, pokroić na kawałki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na średnim ogniu do chwili, aż oba składniki zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do soi na talerzu. Wszystko skropić sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów