Żabnica gotowana z kapustą i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3425
Składniki:
- 0,5 kg ryby żabnicy (świeżej lub mrożonej)
- 1 główka białej kapusty
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 pęczek bazylii
- 1 puszka groszku zielonego 200 g
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Do ryżu dodać osączony z zalewy zielony groszek i dokładnie wymieszać. Rybę oczyścić z ości (rozmrozić jeżeli posiadamy mrożoną), natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie podzielić na części. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie wyłożyć na nie rybę owiniętą w bazylię, po czym liście zawinąć jak gołąbki, zalać do połowy wodą i gotować na małym ogniu do miękkości ryby. Gotowe przełożyć na ryż.
Komentarze (0)