Żabnica gotowana z kapustą i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3280
Żabnica gotowana z kapustą i ryżem
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ryby żabnicy (świeżej lub mrożonej)
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 puszka groszku zielonego 200 g
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Do ryżu dodać osączony z zalewy zielony groszek i dokładnie wymieszać. Rybę oczyścić z ości (rozmrozić jeżeli posiadamy mrożoną), natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie podzielić na części. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie wyłożyć na nie rybę owiniętą w bazylię, po czym liście zawinąć jak gołąbki, zalać do połowy wodą i gotować na małym ogniu do miękkości ryby. Gotowe przełożyć na ryż.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów