Ravioli z makaronem i gotowaną papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1823
Składniki:
- 20 g makaronu ryżowego nitki
- 2 zielone papryki chili
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- sól
- Na ravioli:
- 300 g białego sera twarogowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pokroić w cienkie krążki. Pomidora pokroić w plastry.
Przygotować nadzienie: ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do przepuszczonego sera wraz z szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm. Na jedną z rozwałkowanych części ciasta nałożyć łyżką wymieszany ser z cebulą i nałożyć na to drugą rozwałkowaną część ciasta. Z całości, odpowiednią foremką wyciąć pierogi i zlepić rogi.
Zlepione wrzucić na 2 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową je wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 2 l lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną paprykę i razem gotować do miękkości makaronu. Gotowy odcedzić i wraz z papryką przełożyć na ravioli. Dodać do tego pokrojone pomidory, a całość posypać zielonym pieprzem.
Przygotować nadzienie: ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do przepuszczonego sera wraz z szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm. Na jedną z rozwałkowanych części ciasta nałożyć łyżką wymieszany ser z cebulą i nałożyć na to drugą rozwałkowaną część ciasta. Z całości, odpowiednią foremką wyciąć pierogi i zlepić rogi.
Zlepione wrzucić na 2 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową je wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 2 l lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną paprykę i razem gotować do miękkości makaronu. Gotowy odcedzić i wraz z papryką przełożyć na ravioli. Dodać do tego pokrojone pomidory, a całość posypać zielonym pieprzem.
Komentarze (0)