Soczewica ze szpinakiem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1550
Soczewica ze szpinakiem i parmezanem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 15 g parmezanu w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego szpinak. Szpinak smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć plastrami parmezanu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów