Soczewica ze szpinakiem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1723
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 150 g świeżego szpinaku
- 15 g parmezanu w plastrach
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego szpinak. Szpinak smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć plastrami parmezanu.
Komentarze (0)