Ricotta pieczona z pomidorami, szpinakiem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2348
Składniki:
- 500 g sera ricotta
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ser ricotta przełożyć na tackę. Pomidory oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Następnie jajko wbić do kubka, wsypać do niego suszony tymianek, płatki chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ser na tacce i nakryć go pokrojonymi wcześniej pomidorami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°Ci i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Potem czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku dodać szpinak, wsypać tarty parmezan i doprawić do smaku przyprawami. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i nałożyć je na upieczony ser z pomidorami.
Komentarze (0)