Ricotta pieczona z pomidorami, szpinakiem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2127
Ricotta pieczona z pomidorami, szpinakiem i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g sera ricotta
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ser ricotta przełożyć na tackę. Pomidory oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Następnie jajko wbić do kubka, wsypać do niego suszony tymianek, płatki chili, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować ser na tacce i nakryć go pokrojonymi wcześniej pomidorami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°Ci i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Potem czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku dodać szpinak, wsypać tarty parmezan i doprawić do smaku przyprawami. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i nałożyć je na upieczony ser z pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów