Rurki z szynką, parmezanem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1559
Rurki z szynką, parmezanem i szpinakiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu rurki
  • 25 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki tartego parmezanu w plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Makaron rurki przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do szpinaku w misce. Następnie dodać do tego plastry szynki parmeńskiej. Całość skropić oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki. Wszystko posypać tartym parmezanem oraz pieprzem świeżo zmielonym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów