Jagnięcina z soczewicą, parmezanem i melasą z granatów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 300 g łopatki jagnięcej
- 300 g zielonej soczewicy
- 100 ml melasy z granatów
- 15 g parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć je do miski. Soczewicę zieloną przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i dodać do pomidorów w misce. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać ciecierzycy z pomidorami. Czosnek zaś przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić go na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na małe kawałki mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i przyrumienić je. Następnie wlać do tego melasę z granatów i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać je ze składnikami z miski i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać pokruszonym na małe kawałki parmezanem.
Komentarze (0)