Makaron kapelusze ze szpinakiem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1991
Składniki:
- 15 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka chili
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, wyciąć krążki kieliszkiem i zrobić w nich wgniecenia dnem kieliszka aby powstały "kapelusiki". Całość podsypać mąką i pozostawić przez 30 minut na stolnicy, aby ciasto lekko obeschło. Po tym czasie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i wrzucić do niej przygotowane wcześniej ciasto. Gotować przez 3 minuty, a ugotowane odcedzić na sicie. Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili oraz pokrojony szpinak. Następnie oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać odcedzony makaron, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)