Makaron kapelusze ze szpinakiem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1991
Makaron kapelusze ze szpinakiem i parmezanem
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka chili
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, wyciąć krążki kieliszkiem i zrobić w nich wgniecenia dnem kieliszka aby powstały "kapelusiki". Całość podsypać mąką i pozostawić przez 30 minut na stolnicy, aby ciasto lekko obeschło. Po tym czasie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i wrzucić do niej przygotowane wcześniej ciasto. Gotować przez 3 minuty, a ugotowane odcedzić na sicie. Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili oraz pokrojony szpinak. Następnie oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać odcedzony makaron, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów