Soczewica z ziemniakami, cukinią w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1479
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki żurawiny do mięs
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki nasion mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- garść świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła, potem odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w kostkę do miski. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojoną w drobną kostkę cukinię, wsypać kurkumę, kolendrę, curry, chili i mielony kminek. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć prze 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ubitą wcześniej masę z soczewicy, pokrojone gotowane ziemniaki i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, zalać mlekiem, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie wyłożyć na talerz i podawać z żurawiną do mięs.
Komentarze (0)