Soczewica z ziemniakami, cukinią w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1479
Soczewica z ziemniakami, cukinią w curry
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki żurawiny do mięs
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • garść świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła, potem odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w kostkę do miski. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojoną w drobną kostkę cukinię, wsypać kurkumę, kolendrę, curry, chili i mielony kminek. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć prze 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ubitą wcześniej masę z soczewicy, pokrojone gotowane ziemniaki i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, zalać mlekiem, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie wyłożyć na talerz i podawać z żurawiną do mięs.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów