Pieczeń mięsna z ziołami w maśle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 856
Pieczeń mięsna z ziołami w maśle
fot. OxanaDenezhkina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Tymianek oraz natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i posiekać drobno (część natki pozostawić do dekoracji). Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego pokrojone wcześniej zioła, suszone oregano, szczyptę soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość wyrobić ręcznie, po czym przełożyć to do wysmarowanej 1 łyżką masłem formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika. Pozostałe masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę. Gotową pieczeń udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów