Pieczeń mięsna z ziołami w maśle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1170
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- natka zielonej pietruszki
- pęczek świeżego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Tymianek oraz natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i posiekać drobno (część natki pozostawić do dekoracji). Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego pokrojone wcześniej zioła, suszone oregano, szczyptę soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość wyrobić ręcznie, po czym przełożyć to do wysmarowanej 1 łyżką masłem formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika. Pozostałe masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę. Gotową pieczeń udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)