Cukinia z ciecierzycą w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1777
Składniki:
- 300 ciecierzycy
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 zielona cukinia
- 1 łyżeczka mielonej curry
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć ją przez 30 minut. Po namoczeniu gotować do miękkości. W czasie gotowaniu ciecierzycy rozgrzać olej arachidowy w rondlu, wsypać do niego mielony kminek, gorczyce, kolendrę i smażyć przez 30 sekund. Potem do smażonych dodać posiekaną papryczkę chili, pastę tamaryndową, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie smażone składniki przelać do gotowanej ciecierzycy, dodać do tego pokrojoną cukinię, po czym całość oprószyć curry, doprawić do smaku cukrem palmowym, szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)