Curry z soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2478
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 15 dkg soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
W dużym garnku zagotować 1 l wody lekko osolonej. Do wrzątku wrzucić piersi kurczaka i gotować do 45 minut. Po ugotowaniu przestudzić i pokroić na małe kawałki. Wywar z gotowanych piersi odtłuścić i zachować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili rozgnieść w naczyniu. Rozmaryn opłukać i oderwać od gałązek. Soczewicę opłukać. W dużym rondlu rozgrzać mocno oliwę, wsypać do niego pokrojoną cebulę, paprykę i soczewicę. Przykryć i dusić do 10 minut na małym ogniu. Do tego dodać curry, miazgę papryczki chili, całość zalać wywarem z gotowanych piersi i gotować pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do rondla mięso, doprawić solą, pieprzem i octem winnym i zagotować przez 5 minut. Gotowe curry wyłożyć na talerz, udekorować rozmarynem i pokrojoną papryczką chili.
Komentarze (0)