Curry z soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2338
Curry z soczewicą
fot. psd / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 15 dkg soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

W dużym garnku zagotować 1 l wody lekko osolonej. Do wrzątku wrzucić piersi kurczaka i gotować do 45 minut. Po ugotowaniu przestudzić i pokroić na małe kawałki. Wywar z gotowanych piersi odtłuścić i zachować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili rozgnieść w naczyniu. Rozmaryn opłukać i oderwać od gałązek. Soczewicę opłukać. W dużym rondlu rozgrzać mocno oliwę, wsypać do niego pokrojoną cebulę, paprykę i soczewicę. Przykryć i dusić do 10 minut na małym ogniu. Do tego dodać curry, miazgę papryczki chili, całość zalać wywarem z gotowanych piersi i gotować pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do rondla mięso, doprawić solą, pieprzem i octem winnym i zagotować przez 5 minut. Gotowe curry wyłożyć na talerz, udekorować rozmarynem i pokrojoną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów