Cukinia grillowana z soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1806
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać ugotowaną wcześniej soczewicę, skropić ją sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia, wymieszać z posiekana natką zielonej pietruszki i wyłożyć na talerz. Cukinię pokroić w cienkie podłużne plastry, przełożyć je na aluminiową tackę od grilla, oprószyć ją szczypta soli i zrumienić na rozpalonym grillu. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do potrawy.
Komentarze (0)