Cukinia grillowana z soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1806
Cukinia grillowana z soczewicą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać ugotowaną wcześniej soczewicę, skropić ją sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia, wymieszać z posiekana natką zielonej pietruszki i wyłożyć na talerz. Cukinię pokroić w cienkie podłużne plastry, przełożyć je na aluminiową tackę od grilla, oprószyć ją szczypta soli i zrumienić na rozpalonym grillu. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów