Owoce morza z cukinią, patisonem i pastą curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3222
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 g gotowej pasty curry żółtej
- 20 g mrożonych małży
- 6 mrożonych krewetek
- 4 mrożone kałamarnice
- 4 żółte patisony
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 łyżki oleju
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Kałamarnice i krewetki pokroić na kawałki, małże w całości wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 7 minut. Małże powinny się otworzyć, te które się nie otworzyły odrzucić. Ugotowane owoce morza przełożyć na talerz. Patisony, cebulę i cukinie pokroić w plastry, zalać do połowy lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do owoców morza. Paprykę zielona i czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki i dodać do całości. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry i mleko kokosowe, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zagotować i połączyć ze wszystkimi składnikami.
Komentarze (0)