Soczewica z sosem pomidorowym i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3387
Składniki:
- 40 g soczewicy
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, poddusić pod przykryciem 3 minuty i dodać przecier pomidorowy. Całość dusić jeszcze 5 minut i dodać soczewicę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dusić pod przykryciem 2 minuty i przełożyć na talerz. Na soczewicę nałożyć śmietanę i udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)