Soczewica z sosem pomidorowym i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3387
Soczewica z sosem pomidorowym i śmietaną
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g soczewicy
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, poddusić pod przykryciem 3 minuty i dodać przecier pomidorowy. Całość dusić jeszcze 5 minut i dodać soczewicę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dusić pod przykryciem 2 minuty i przełożyć na talerz. Na soczewicę nałożyć śmietanę i udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów