Dynia pieczona z soczewicą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1626
Składniki:
- 400 g miąższu dyni
- 300 g soczewicy w zalewie
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w plastry o grubości 2 cm, przełożyć je na blachę do pieczeni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączoną z zalewy soczewicę, po czym dodać do niej pastę sezamową. Składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do dyni na talerzu. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej kolendry i polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)